Close meni icon

Prvi saznajte novosti o natječajima

Joga i meditacija u šibenskom zatvoru? Da! - Za resetiranje uma i tijela počinitelja kaznenih dijela

Izazov

Udruga „Svijet kvalitete“ djeluje na području grada Šibenika i okolice od 2009. godine s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja kvalitete življenja svih kategorija građana Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Udruga već dugi niz godina provodi razne programe vježbanja i opuštanja namijenjene svim građanima Šibenika. Psihoterapijskim programom „Carpe diem“ koji su osmislili i razvili članovi udruge, žele resetirati nakupine negativnih osjećaja, misli, resetirati ih te vježbanjem isprazniti glavu, osloboditi se negativnosti te usredotočiti se na sadašnji trenutak. Tako su se joga i meditacija uvukli u Kaznionicu i zatvor u Šibeniku, no sada je izazov kako isti program unaprijediti i primijeniti na široj skupini ljudi i onih koji su na tržištu rada. 

Rješenje

Rješenje ovog izazova jest u razvoju Programa edukacije, resocijalizacije i osnaživanja skraćeno nazvanoga „PERO“. Dok udruga razvija novi program, a naša je uloga u pronalasku adekvatnog natječaja putem kojega će ga moći realizirati. Infini grupa osmišljava i prijavljuje projekt, a sada smo zajedno u provedbi istoga. U partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Šibenik, udruga provodi niz aktivnosti koji usmjeravaju počinitelje kaznenih djela na pravi put. Radi se na provođenju aktivnosti tjelovježbe, aktivnog i efektivnog korištenja slobodnog vremena, a financira se i doškolovanje i prekvalifikacija za ranjive skupine zajednice, koja im nisu bila omogućena uslijed niza životnih događanja, pri izvršenju zatvorskih kazni i općenito uslijed nedostatka financijskih sredstava.

Rezultat

Provedbom ovog projekta postavit će se primjeri dobrog suživota kaznenog tijela i lokalne zajednice koji doprinose rušenju predrasuda i boljem prihvaćanju kako institucije, tako i samih zatvorenika. Kroz takve projekte počinitelji kaznenih djela imaju priliku razvijati osjećaj samopouzdanja i umanjiti osjećaj socijalne isključenosti. Potiče se suradnja ustanova uz sustava socijalne skrbi, organizacija civilnog društva i kaznionica/zatvora u provođenju aktivnosti kojima je cilj promicati, razvijati i unapređivati kulturu i interkulturni dijalog, pružiti psihosocijalnu podršku, duhovnu obnovu i sl. U projekt su uključene i skupine počinitelja kaznenih djela nakon izvršavanja kazne te nakon otpusta zatvorenika, što do sada nije bio čest slučaj. 

Mnogi od polaznika ovog programa, rekli su da je ovaj program najbolja stvar koja se pojavila u zatvoru od kada su oni tamo. Druge udruge uglavnom dolaze počinitelje kaznenih djela učiti uvijek iste stvari – kako se zaposliti, kako razviti socijalne vještine, kako otvoriti firmu… Ovo im je nešto drugačije i to im se svidjelo.

Rezultati su bolji od očekivanog. Zatvorenici već i sami meditiraju u svojim prostorijama, a i počeli su od Dražena i Ide tražiti da im donose knjige vezane za meditaciju, vježbe disanja i zen filozofiju. – Zatvorenici svjedoče o tome da su izrazito zadovoljni te da primjećuju pozitivne promjene kao što je smirenost, manje problema s nesanicom, a osjećaju i da imaju kontrolu nad svojim emocionalnim stanjima zahvaljujući tehnikama disanja.

Klijent o nama

Postoje momenti kada dosegnete svoje granice i nađete se na mjestu sa kojeg se ne možete pomaknuti. Što onda osjećate, poznato je svima koji pokušavaju stvoriti nešto novo. I kad u tom trenutku naiđete na nekog tko vas želi i može gurnuti naprijed i učini vaš rad djelotvornijim i lakšim, onda morate biti zahvalni. Mi smo jako zahvalni INFINI grupi i preporučujemo je svima.

Ostale priče

Inspirativne priče
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram