Close meni icon

Prvi saznajte novosti o natječajima

Od mladog poljoprivrednika početnika do razvijenog obiteljskog gospodarstva.

Izazov

Mladi poljoprivrednik početnik Ivan Brnada, po uzoru na oca, po završetku srednje škole, želi se
nastaviti baviti poljoprivredom. Od oca na korištenje stječe građevinske objekte, zemlju, nekoliko
telaca za tov, a 2009. godine otvara svoje poljoprivredno gospodarstvo. No, uz redovni posao,
poljoprivredom se bavi isključivo za osobne potrebe. Ideju da od malog obiteljskog gospodarstva
napravi pravi obiteljski posao ne pušta. No, novac, odnosno početni kapital, kao najvažnija stavka u
razvoju, bio je glavna prepreka na putu do realizacije svoje ideje. Uz ograničene financijske
kapacitete, za stručnu pomoć obraća se Infini Grupi, koja zajedno s njim, u skladu s njegovim
mogućnostima, razvija višegodišnji investicijski ciklus realiziran u nekoliko investicijskih projekata,
kojima će mladi poljoprivrednik proširiti vlastiti proizvodne kapacitete, povećati prihode i
modernizirati poslovanje u vrlo osjetljivom gospodarskom sektoru u kojem posluje.

Rješenje

Investicijski ciklus razvoja OPG-a obuhvaćen je u nekoliko faza. 

1. faza

Provedena je detaljna analiza potreba te u skladu s kapacitetima poljoprivrednika razvijena je dugoročna strategija poslovnih investicija. Postavljen je plan investiranja te istražene mogućnosti sufinanciranja iz izvora bespovratnih potpora, a koje zahtijevaju dugoročni angažman kako poljoprivrednika, tako i INFINI GRUPE kao njegova savjetnika. 

2. faza 

Povećani su proizvodni kapaciteti kupnjom dovoljno tovne teladi, kojom će obitelj Brnada moći ostvariti punu proizvodnju. Na taj je način poljoprivrednik pokrenuo dvogodišnji proizvodni ciklus tova teladi, od kojih prodajom može financirati operativne troškove, ali i investirati u novi proizvodni ciklus, a dijelom i modernizaciju i unaprjeđenje procesa rada i poslovanja. 

3. faza

Uz zadržavanje zadovoljavajuće razine proizvodnje, poljoprivrednik dalje investira u nabavu nove poljoprivredne mehanizacije, kojom pojednostavljuje uzgoj, a također modernizira i unaprjeđuje proizvodnju. 

4. faza 

Povećanjem kapaciteta proizvodnje tovne teladi, raste i potreba poljoprivrednika za ulaganjem u nove poljoprivredne nasade, kako bi se zadovoljile prehrambene potrebe životinja. Stoga, kupuje poljoprivredna zemljišta za uzgoj ratarskih kultura, kako bi isključivo iz vlastitih izvora prehranjivao životinje koje uzgaja. Posljednja faza predstavlja zaokruženu proizvodnu priču jednog poljoprivrednika. 

5. faza

Nastavak je poljoprivredne priče, u kojoj poljoprivrednik širi poslovanje na nove nepoljoprivredne djelatnosti. U ruralnom baranjskom području uređuje kuću za odmor, s namjerom da se obitelj Brnada počne baviti i sve popularnijim ruralnim turizmom. 

Rezultat

Obitelj Brnada investiciju započinje iskazanom ekonomskom veličinom gospodarstva manjom od 4.000 eura, a po završetku projektnih ulaganja povećava svoj ukupni standardni ekonomski rezultat i iskazuje vrijednost veću od 40.000 eura. Obitelj Brnada se sada bavi poljoprivredom u svom OPG-u u punom radnom vremenu i uživa u tome. 

Investicije su realizirane bespovratnim potporama iz EU fondova putem natječaja: 

Podmjera 6.3.1. – 15.000 eura (OPG Ivan Brnada)

Podmjera 6.3.1. – 15.000 eura (OPG Drago Brnada)

Podmjera 6.2.1. – 50.000 eura (OPG Ivan Brnada)

Natječaj za financiranje projekata u 2018. godini prema programu za financiranje projekata  lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina – 10.000 eura (OPG Drago Brnada)

Klijent o nama

Htjeli smo proširiti proizvodnju, iskoristiti postojeće resurse gospodarstva i raditi posao koji volimo te kreirati svoje vrijeme onako kako mi želimo. Radimo možda više nego prije, ali bavimo se isključivo onime što volimo!

S dobivenim sredstvima, a riječ je o gotovo 100.000 eura bespovratno nabavili smo sve što nam je potrebno. Sredstva iz EU fonda su nam puno pomogla. Svakome tko ima zemlju i dobru ideju te se misli baviti poljoprivredom u budućnosti, preporučamo da apliciraju na natječaje iz EU fondova! 

Jedni smo od onih koji smatraju da poticaj koji dobiješ treba vratiti u zemlju i stoku, kako bi proizvodnja bila što uspješnija. Tako radimo i odlično funkcioniramo, a savjetnicima iz INFINI GRUPE smo jako zahvalni na uslužnosti. Bez njih ovo ne bi bilo izvedivo i na tome im hvala 100.000 puta!

Ostale priče

Inspirativne priče
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram