ERASMUS+: Youth and Sport – Rukometni klub Maksimir-Pastela

Sretni smo što i dalje možemo dijeliti dobre vijesti iz svijeta Erasmus+ projekata – ovog je puta našem klijentu, Rukometnom klubu Maksimir-Pastela, odobrena razmjena mladih pod nazivom „YOUTH AND SPORT – handball as a tool for enhancing inclusion, understanding and empowerment“. Projekt je prijavljen Agenciji za mobilnost i programe Europske unije na rok 26. travnja te je odobren u cijelosti.

Rukometni klub Maksimir-Pastela jedan je od prepoznatljivih zagrebačkih klubova koji je u svojem dugogodišnjem radu postigao značajne rezultate u području profesionalnog rukometa, ali uz to uvijek polaže i značajnu pažnju te ulaže napore u provedbu lokalnih projekta čija je svrha uključivanje ranjivih skupina mladih te njihovo osnaživanje kroz sport. Ovo će biti njihov prvi projekt ove vrste na međunarodnoj razini, a temelji se na stvarnim potrebama mladih koje su sami uočili na terenu. Kao članovi profesionalnih sportskih udruga i klubova, svjesni su koliko su dostignuća i rezultati važni – na osobnoj razini, ali još više na razini tima budući da je rukomet timski sport. Stavljanje naglaska na uspjeh i rezultate je važno, ali kako bi se postigli dobri rezultati, uz dobru igru postoje i druge važne stvari: međusobno poštivanje i razumijevanje, podrška i osnaživanje – između članova tima, između tima i trenera, između timova te između sportaša i navijača. Nažalost, nerijetko se pojave neslaganja, predrasude, govor mržnje i nedostatak poštovanja čiji su razlozi puno dublji od samog načina i kvalitete igre, a uzrok su im nacionalna ili vjerska osnova, politički stavovi, različit jezik ili kultura ili neka druga različitost.

Ovim projektom, koji će uključiti ukupno 60 mladih i njihove trenere iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, želi se podići svijest o diskriminaciji u sportu čija žrtva može postati bilo tko i u bilo kojem trenutku, bez obzira na vrstu sporta te bavi li se sportom na profesionalnoj ili amaterskoj razini. Također se želi staviti naglasak na važnost profesionalne etike u sportu, poštovanja i prijateljstva unatoč različitostima, posebno među mladima sportašima te se želi koristiti sport kao način za osnaživanje mladih, promicanje međukulturalnog dijaloga i poštivanje drugih i drugačijih.

Projekt će imati dvije aktivnosti: pripremni sastanak koji će se održati u rujnu te jednotjednu razmjenu mladih u listopad ove godine. Sve aktivnosti bit će implementirane u Zagrebu, a bit će osmišljene kao kombinacija interaktivnih radionica i rasprava na temu diskriminacije i etike u sportu te rukometnog turnira između nacionalnih timova koji sudjeluju u projektu.

Kao i uvijek, sretni smo što svojim znanjem i iskustvom možemo doprinijeti razvoju zajednice u kojoj živimo, a posebno smo ponosni što smo imali priliku podržati tim mladih i entuzijastičnih sportaša tijekom razrade projektne ideje i pripreme projektnog prijedloga koji će kroz ovaj projekt, radeći ono što najviše vole, a to je igrati rukomet, doprinijeti osnaživanju mladih i suzbijanju svih oblika diskriminacije na sportskim terenima na europskoj razini. Veselimo se zajedno s njima i jedva čekamo provedbu projektnih aktivnosti!

Ostale priče

Inspirativne priče
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram