Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je inicijalni godišnji plan natječaja za poduzetnike u 2019. godini.

To uključuje otvaranje nekoliko natječaja iz područja istraživanja, razvoja i inoviranja proizvoda i usluga.

Stoga, pozivamo sve one koji imaju dobru ideju, žele ju realizirati, unovčiti, da nam se jave, a one najbolje, genijalne ideje, naša će ministarstva bogato financijski popratiti.

Novca u financijskoj omotnici za razdoblje do 2020. godine ima na pretek, jer je do sada iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ugovoreno svega 60%, a isplaćeno tek 14% sredstava. Stoga, naše institucije u posljednje 2 godine operativnog programa u planu imaju objavu velikog broja natječaja za mikro, male i srednje poduzetnike.

I dok su u tijeku pripreme natječajne dokumentacije za već spomenute R&D pozive, a poduzetnici finaliziraju svoja financijska izvješća za 2018. godinu (s prikazanom dobiti – naravno, jer tako jedino možete prijaviti svoje projekte za sufinanciranje iz EU izvora), sastavili smo popis trenutno otvorenih i trajno dostupnih natječaja za mikro, male i srednje poduzetnike (obrtnike, opg-ovce, zadruge…):

Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – promocija proizvoda i usluga na međunarodnim sajmovima

ISO i slične norme – uvođenje sustava upravljanja prema međunarodno priznatim normama (ISO, halal, kosher i sl. norme)

Znakovi kvalitete – dobivanje oznaka “Izvorno hrvatsko”, “Hrvatski otočni proizvod” i sl.

ESIF zajmovi – povoljni dugoročni zajmovi za osnovna i obrtna sredstva

Certifikatom do tržišta – certificiranje proizvoda međunaronim oznakama (CE i sl.)

Ukoliko Vas ipak zanimaju oni inovativni natječaji, u najavi su:

Inovacije novoosnovanih MSP-ova – prijave od 15.2. za dovršetak i komercijalizaciju inovacija u poduzećima ne starijima od 36 mjeseci

GS integrator – Transfer tehnologija i novih inovativnih proizvoda MSP-ova u okviru strateških partnerstva među poduzećima

Inovacije u područjima S3 – Komercijalizacija inovacija proizvoda/usluga MSP-ova u S3 područjima.

IRI – faza 2 – istraživanje, razvoj i inovacije proizvoda i usluga

Uz njih, izdvajamo i sljedeće:

Energetska obnova kuća – natječaj energetske obnove obiteljskih kuća

Klasteri – umrežavanje i organiziranje poduzeća u klastere

Dok u svijetu čitamo o planovima izgradnje robotizirane svemirske postaje na mjesecu, prelasku na 5G mrežu, bitcoinu, blockchainu, robotici i drugim tehnološkim napretcima, mi savjetujemo da poslušate svoje klijente, svoje kupce, jer inovacija ne mora biti revolucionarna.

Inovacija zahtjeva znanje, rad, kreativnost i empatiju prema klijentu. Uključite se aktivno, jer ćete slušanjem postići više i udovoljiti bolje potrebama svojih klijenata. Fokus i predanost poslu dat će pozitivan rezultat. Prilika leži u neprilici. Imperativ je biti na terenu, na tržištu. Izađite, razgovarajte, pitajte i slušajte svoje klijente jer uspješni inovatori znaju balansirati između brojeva (poslovnih rezultata) i potreba klijenata.

Oni koji su inspirirani znanjem i učenjem, a na sjecištu starog i novog, strategije i inovacije nude klijentima više, postižu poslovni rast. Ljepota je u malim koracima. Započnite!

A za sufinanciranje iz EU fondova obratite se nama za pomoć 🙂

Ostali blogovi

Blogovi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram