Na tržištu gotovo da nema poduzeća koje nije pomišljalo na to da se koristi uslugama konzultanata ili se njima već koristilo. Iskustva su dvojaka. Mnogi klijenti s konzultantima imaju pozitivna iskustva, no neki su požalili uložen novac, trud i vrijeme. 

U kontekstu povlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova iznimno je važno da mali i srednji poduzetnici osvijeste važnost korištenja konzultantskih usluga. U Hrvatskoj je prepoznata uloga konzultanata, budući da su oni glavna spona između javnih institucija i krajnjih korisnika. 

 Prvi i najvažniji preduvjet u stvaranju pozitivnog iskustva s klijentom jest povjerenje.

Za stvaranje partnerskih poslovnih odnosa između konzultanta i klijenta, vrlo je važno obostrano povjerenje, jer je to jedini i najvažniji preduvjet za postizanje dodane vrijednosti za klijenta i osiguranje očekivanja da će se obećanja dana u trenutku sklapanja sporazuma i ostvariti. Ključno pitanje jest što klijenti trebaju očekivati od konzultanata i što će doista dobiti? 

Cijene konzultantskih usluga na tržištu variraju od onih veoma niskih do ekstremno visokih, a poduzetnicima je cijena konzultantskih usluga često trošak koji nerado plaćaju, nerijetko se odlučujući za izbor konzultanata s najpovoljnijom cijenom usluga, što je pogrešan prvi korak.

Konzultantske usluge nisu bespotrebni trošak, već su ulaganje u razvoj poslovanja.

Da biste donijeli dobru odluku o iskazanom povjerenju prema određenom konzultantu, potrebno je sagledati više aspekata, a ne samo cjenovnu vrijednost usluge. Pažljiv odabir konzultanta i dobro vođenja suradnja može poduzećima predstavljati presudni čimbenik u poslovnom uspjehu. Osim prema cjenovnom kriteriju, konzultanta odaberite i prema njegovu iskustvu, obrazovanju, a osobito prema referencama. Zatražite svoje konzultante za reference. Profil konzultanta koji vam je potreban mora imati dobre reference i kvalitetan projektni tim iz područja kojim se bavite. Danas više nije moguće odabrati konzultanta prema općim referencama iz različitih gospodarskih grana. Poslovni sustavi klijenata sve su složeniji i sve sofisticiraniji, tako da trebate konzultante koji su u predmetu zajedničke suradnje ‘kod kuće’, tj. imaju bogato iskustvo ili vrste projekata koje nude ili industrije u kojoj se radi.

S dobrim konzultantima radite putem preporuke!

Ukoliko ste u potrazi za dobrim konzultantom, raspitajte se u svojoj poslovnoj okolini. Dobar konzultant imat će pozitivne komentare vaših poslovnih suradnika, partnera. Svjedočanstva zadovoljnih klijenata najbolji su način za stjecanje lakšeg povjerenja u konzultante. S druge strane, dobrom konzultantu u cilju je osigurati najbolju moguću dodanu vrijednost za svojeg klijenta, jer je to najbolji način da povećava svoju bazu novih klijenata te da za sebe osigura nove poslovne suradnje. Dobar konzultant bit će sretan raditi s nekime koga je je dobio na preporuku, jer uvijek je lijepo čuti dobru riječ o sebi, svom radu i konzultanti to cijene! Barem je tako kod nas u INFINI GRUPI.

Cijenite konzultanta koji vam zna reći „NE“!

Cijenite konzultanta koji vam zna reći „ne“, koji se neće uvijek složiti s vašim mišljenjem, koji će vam otvoriti nov pogled na stvari te dati stručan i precizan savjet. Oni koji vam kimaju glavom misle ponajprije na to da od vas izvuku novi ugovor. Zatražite svojeg konzultanta za stručno mišljenje. Prođite projektnu dokumentaciju skupa, pročitajte i prokomentirajte svoje projektne prijedloge zajedno. Ipak se svaka uložena kuna u konzultanta mora višestruko isplatiti. Dobar konzultant ne može vam obećati prolaznost vašeg projekta, no može dati sve od sebe da izvučete maksimum iz svakog projekta.

Zajedno smo u poslu!

Kao klijent tražite razinu izvrsnosti, osobnog ulaganja i rezultat tog ulaganja. Tražite sigurnost vaših poslovnih odluka. Od svog konzultanta očekujte mnogo: očekujte povrat svoje investicije, očekujte višestruko veća bespovratna sredstva te uspješnu realizaciju projekata. Očekujte da vam konzultant u svako vrijeme da dobar savjet, očekujte da je prema vama otvoren, iskren i prijateljski orijentiran! Od INFINI GRUPE očekujte sve navedeno!

Mi, Infinijevci, posebnu pažnju posvetili smo razvoju kvalitetno poslovnog, prijateljskog i partnerskog odnosa. INFINI GRUPA je malena skupina profesionalnih ljudi, specijalista u svom području djelovanja. Svoj poslovni, ali i privatni život posvetili smo projektnom menadžmentu. U startu uspostavljamo osobni kontakt s klijentom, jer ukoliko nismo na istoj valnoj duljini odmah na početku, dugoročno partnerska suradnja nije moguća. S naše strane, svakom se klijentu moramo individualno prilagoditi: njegovim potrebama, njegovoj organizaciji i načinu rada, pratiti njegov tempo te poštivati njegove želje, savjetovati ga na pozitivne promjene kako bismo pratili pravila Javnih poziva, njegovati poput nježne biljčice, kako bismo dugoročno zadržali svakog klijenta. 

Skupa smo i do 7 godina!

U trenutku kada se odlučite na suradnju s nama, započinje zabava koja traje i do 7 godina! Jedna za prijavu i evaluaciju projekta, jedna do tri za provedbu i tri za održivost projektnih rezultata…

U konkretnom slučaju, apliciranja na neki natječaj za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova, usluge konzultanta obuhvaćaju sljedeće aktivnosti: provjeru prihvatljivosti prijavitelja i investicije, vođenje klijenta kroz prikupljanje administrativne i projektno tehničke dokumentacije, izradu projektne dokumentacije. Slijedi prijava projekta na natječaj. Ukoliko je prijava pozitivno evaluirana, dobiva se odluka o dodjeli bespovratnih sredstava, nakon koje slijedi provedba projekta. Posao konzultanta ne staje po dobivanju odluke o dodjeli sredstava, nego uključuje i veoma zahtjevnu provedbu projekta koja predstavlja jednu od ključnih faza zatvaranja projektnog ciklusa. 

Provedba projekta obuhvaća upravljanje trošenjem proračuna i tijekom sredstava, upravljanje promjenama u projektu i proračunu, punu korespondenciju s nadležnim institucijama, dok bespovratna sredstva ne sjednu na račun korisnika u potpunosti. Napominjemo, kako konzultantu dajete na upravljanje cjelokupni proračun vašeg projekta. Konzultant je osoba koja mora osigurati pravilno, transparentno i namjensko trošenje vašeg novca. Zbog toga je važno odabrati pravog konzultanta, u kojega imate puno povjerenje te u kojega se ne bojite povjeriti upravljanje vašim financijskim sredstvima. 

Po završetku provedbe projekta nastupa razdoblje održivosti projektnih rezultata, prosječno u trajanju do 3 godine. Završetkom provedbe projekta naša usluga ne prestaje, nego smo s Vama i u razdoblju održivosti. Pratimo ostvarenje vaših poslovnih rezultata, analiziramo s postavljenima te sastavljamo izvješća nakon provedbe vaših projekata.

Trebate li uopće konzultanta?

Statistika Hrvatske udruge poslodavaca pokazuje da oko 90% poduzetnika, čiji su projekti dobili EU sredstva, koristi usluge konzultanata. To dovoljno govori o važnosti angažmana stručnjaka za poslove pripreme projekata iz EU fondova. Pritom ne poričemo i ne umanjujemo  sposobnost nekih tvrtki da to same učine, no valja biti svjestan da je priprema EU projekata zahtjevan i specifičan posao koji traži dodatno vrijeme, poznavanje kompleksnog natječajnog postupka, opširne materije i složenih natječajnih pravila, zakonskih odredbi, EU pravila i standarda, procedura u ministarstvima i agencijama i slično.

Napravite računicu! Vrednujte ispravno svoj ulog!

Stvarna provizija koju plaćate za postupak prijave i provedbe projekata, obično je najmanja stavka u proračunu projekta, a često i prihvatljiv trošak unutar Poziva. Pozivamo vas da uzmete u obzir i troškove vremena koje biste uložili u projekt da ga sami radite, rizike, mogućnost uspjeha i neuspjeha, te posljedice vaših odluka, rizik uloženog novca i iznos potencijalno ostvarene bespovratne potpore. Kada sve sračunate, lako ćete zaključiti da korištenje vanjskih usluga za vas nije trošak, već investicija u potencijalno višestruko veću korist!

Nama, koji se bavimo ovim poslom, prirodno je i normalno vjerovati u to, no naš višegodišnji uspjeh u izgradnji dugoročnih odnosa sa klijentima te provedbom najzahtjevnijih projekata dokazuje nam da imamo pravo. Stoga, ne oklijevajte stupiti s nama u kontakt. Popit ćemo kavicu, kliknuti i krenuti skupa u višegodišnju avanturu!

Ostali blogovi

Blogovi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram