S radom kreću tri fonda rizičnog kapitala

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uložit će više od 70 milijuna eura u tri fonda rizičnog kapitala koji će s radom započeti od jeseni ove godine.

EIF i HBOR će više od 70 milijuna eura uložiti u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj: Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund putem kojih će se malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima olakšati pristup kapitalu, omogućiti alternativni izvor financiranja i fleksibilnije transakcijske strukture.

Izvor zajedničkog ulaganja je Hrvatski program za rast i ulaganje (CROGIP) vrijednosti 80 milijuna eura. Program su 2019. godine zajedno pokrenuli EIF i HBOR kako bi se hrvatskim malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima omogućili novi izvori financiranja za rast, razvoj, poticanje inovacija i povećanja konkurentnosti te podržao razvoj hrvatskog tržišta rizičnog kapitala. EIF i HBOR izdvojili su svaki po 40 milijuna eura za financiranje ovog programa od kojeg se očekuje da će ubrzati dodatna ulaganja privatnog sektora u fondove rizičnog kapitala i na taj način doseći iznos do 205 milijuna eura koji će fondovi investirati u poduzeća.

Hrvatska poduzeća mogu se od jeseni obratiti fondovima koji će samostalno donositi odluke o pojedinačnim ulaganjima.

Očekuje se da će prosječna investicija iznositi između 2 i 8 milijuna eura.

Ostale novosti

Novosti
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram