Close meni icon

Prvi saznajte novosti o natječajima

Najava Poziva za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje

Ulaganja u izgradnju i opremanje proizvodnih pogona

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavilo je poziv za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje kroz koji će poduzetnicima biti dostupno 200 milijuna eura. Poziv će se financirati kroz  instrument „Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja” (REACT-EU), a čija je svrha postaviti temelje za oporavak EU-a u razdoblju 2020. – 2022. godine te minimizati učinak pandemije na društvo i gospodarstvo kako bi se osigurao održivi rast. Ovaj natječaj bit će ključan za brojne poduzetnike u Hrvatskoj, a za sada je i jedini u najavi za ovu godinu te vrste te s ovoliko visokom razinom ulaganja.

Trenutno je u najavi javno savjetovanje, a nakon provedenog savjetovanja uslijedit će objava Poziva s rokom dostavu projektnih prijedloga. Uzimajući u obzir Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske za period do 2030. godine, očekuje se da bi naglasak mogao biti na zelenoj i digitalnoj tranziciji, odnosno na projektima koji će uključivati ove dvije komponente.

Prethodni poziv pod nazivom „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a“ koji je bio objavljen 2018. izazvao je veliki interes hrvatskih poduzetnika. Na raspolaganju je bilo 511 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iskoristilo je ukupno 95 poduzetnika iz sektora proizvodnje i ICT industrije. Cilj poziva bilo je jačanje regionalne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije, a sredstva su se dodjeljivala za početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice, proširenje postojećih kapaciteta, diverzifikaciju proizvodnje ili temeljite promjene u cjelokupnom proizvodnom procesu.

Iznos bespovratnih sredstava po projektnom prijedlogu iznosio je od 500.000 do najviše 15.000.000 HRK. Intenzitet potpore iznosio je 45% za mikro i male poduzetnike te 35% za srednje poduzetnike, dok su prihvatljivi troškovi uključivali sljedeće:

– ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu (npr. građenje ili rekonstrukcija poslovnih objekata; preuređenje i modernizacija; nabava novih strojeva, opreme, alata, radnih vozila; nabava hardvera i   softvera; nabava patenata, autorskih prava i sl.)
– savjetodavne usluge
– sudjelovanje na sajmovima
– usavršavanje
– uvođenje sustava grijanja i hlađenja
– priprema projektne dokumentacije
– promidžbu i vidljivost

Ukoliko ste zainteresirani za navedeni poziv, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme kako bismo na vrijeme mogli započeti s pripremama.

Ostale novosti

Novosti
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram